Blog

Az energiahálózat védelme

Az erőművek gázturbinái az áramellátás fontos elemei. Nekik köszönhetően világítanak a lámpák, működnek a nagy energiaigényű adatközpontok, és üzemelnek háztartási gépek milliói az otthonokban. Már hazánkban is egyre elterjedtebb a megújuló energia, ezen belül a napenergia használata, azonban a hagyományos szénalapú erőművek szerepe még sokáig nélkülözhetetlen lesz a megfelelő mennyiségű energia előállításához. Az energiaellátásért felelős rendszerben a gyorsindítású gázturbinák segítségével növelik a termelési kapacitást a csúcsigény időszakában. A turbinák elengedhetetlenek ahhoz, hogy az erőművek képesek legyenek kiszolgálni a csúcsidőben jelentkező energiaigényt, ezzel megelőzve a szolgáltatás kimaradást.

Gázturbinák hatékony tűzoltása

Évtizedekkel ezelőtt az erőművekben szén-dioxid és halon oltórendszereket használtak a tűzvédelemre. Az 1987-es Montreali Egyezmény következtében a halont kivezették a használatból, mivel nagyban károsította az ózonréteget. Így akkoriban a szén-dioxid maradt az egyetlen gáz alapú oltóanyag. Csakhogy ennek az oltógáznak is vannak veszélyei. A szén-dioxid oltás közben kiszorítja az oxigént az oltási területről, így koncentrációja halálos dózisú lesz. Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségének 2003-as kutatása szerint az Államokban 1975 és 1999 között több, mint 100 halálesetet és 150 sérüléssel járó balesetet okozott szén-dioxid oltórendszer elsősorban véletlenül vagy hamis riasztások alapján beinduló oltások alkalmával. A Tech Electronics of Colorado szakemberei megbízást kaptak az Egyesült Államok nyugati felén található legnagyobb lakossági erőművével kapcsolatban. A feladat a szén-dioxid oltórendszerek kezelőpaneljeinek cseréjére. A szakértők nem csak a paneleket, de az általuk vezérelt szén-dioxid kompresszorokat is kritikus állapotban találták. A Tech Electronics és az erőmű munkatársai megállapították, hogy a kompresszorhibák okozta hibásan beinduló oltás a dolgozók életét veszélyezteti. A Tech Electronics szakértők először egy alapos, az erőmű mind az öt gázturbináját érintő tűzvédelmi karbantartás mellett döntöttek, azonban a mindenre kiterjedő vizsgálatok után kiderült, hogy a teljes szén-dioxid oltórendszer cserére szorul. A cserét tovább indokolta, hogy a Nemzeti Tűzvédelmi Szövetség szén-dioxid kibocsátási szabályzata megtiltotta a szén-dioxid oltórendszerek használatát olyan területeken, ahol emberi munkavégzés folyik. Az új szén-dioxid rendszereknek tartalmazniuk kellett számos összetett és költséges biztonsági fejlesztést is.

A Tech Electronics szakemberei tisztában voltak vele, hogy a régi szén-dioxid rendszer beépítése óta számos olyan gázzal oltó rendszer vált elérhetővé, melyek nem csak az emberéletet, de a környezetet is kímélik. A megfelelő gázzal oltó rendszer kiválasztásának fő szempontja az volt, hogy évtizedekig szolgálja az erőmű biztonságos üzemeltetését, a hatékony tűzoltás és az erőmű dolgozóinak védelme mellett. A gázzal oltó rendszerrel még egy nagy elvárást támasztottak az üzemeltetők: teljesítménye nem ingadozhat. Ezen fenti összetett szempontrendszer figyelembevételével került kiválasztásra a 3M™ Novec™ 1230 tűzoltó folyadék.

 

A 3M™ Novec™ oltófolyadék magas biztonsági besorolású, a környezetvédelmi fenntarthatóság szempontjából alacsony kockázatú összetevőket tartalmaz, miközben tűzoltási képessége egyedülálló. Alkalmazása előtt már csak az maradt a megválaszolandó kérdés, hogy tulajdonságaival vajon megfelel-e a védett térben található elektromos eszközök megóvására. Egy erőműben tűz esetén ugyanis nem lehet azonnal leállítani a turbinákat, mivel ez túlhevüléshez, a turbinák súlyos károsodásához vezet. Tehát a tűzoltó rendszernek minimum húsz percig, de inkább hosszabb ideig szinten kell tudnia tartani oltási kapacitását, az oltóanyag koncentrációját, mialatt a turbinák túlhevülés nélkül kiforognak és megállnak. Ráadásul az erőmű üzemeltetői, a Nemzeti Tűzvédelmi Szövetség húszperces üzemtartási szabványa helyett, érthetően, hatvanperces oltási kapacitást vártak el, 300%-kal túlbiztosítva a védelmet.

A 3M™ Novec™ 1230 tűzoltó folyadék bőven megfelelt a fenti elvárásoknak. Az erőmű üzemeltetője, a Tech Electronics, a 3M és a tűzoltó rendszerek beépítésére szakosodott ETG Fire cég szakembereivel együtt működve, egy továbbfejlesztett  oltórendszert dolgoztak ki, mely oltóanyagként a 3M Novec 1230 folyadékot használta. Chris Vanderstokker, az ETG Fire tulajdonosának előzetes terve alapján a tervezőcsapat egy méretarányos, de tulajdonságaival az erőművel azonos teszt épületet is megépített, ahol optimalizálták az oltási folyamatokat az előre jelzett és a tesztoltások adatainak összevetésével. A tűzoltó rendszert így tudták beállítani arra, hogy az elvárt szinten biztosítsa az oltóanyag koncentrációját tűz esetén. A tesztek eredményei alapján kifejlesztettek egy új, két oltópalackos (two-cylinder modell) rendszert. Tűz esetén az egyik oltópalack oltóanyaga azonnal szórni kezdi a védett teret az 3M™ Novec™ folyadékból kialakuló oltógázzal, míg a másik szabályozott szóróvezérlés segítségével úgy terítette az oltóanyagot, hogy szinten tartsa annak koncentrációját az oltott térben, ezzel megfelelve az erőmű által támasztott időkövetelményeknek. Az oltóanyag szórási koncentrációja, sebessége teljesen testre szabható a rendszerben, így számos különböző tulajdonságú és méretű tér védelmére alkalmas. Több, mint egy tucatnyi új fúvóka típust is kifejlesztettek annak érdekében, hogy a 3M™ Novec™ oltófolyadék a leghatékonyabban kerüljön porlasztásra és váljon gáz halmazállapotúvá az oltott területen. Végül az oltásterületen elvégzett éles tesztek is azt bizonyították, hogy 3M™ Novec™ folyadékot használó gázzal oltó rendszer hatékony védelmet biztosít a tűztől a turbinák számára. Ezek a tesztek ráadásul minden korábbi elvárást túlteljesítettek, mivel az oltórendszer kilencven percen keresztül tartotta szinten az oltóanyag koncentrációját. Így 50%-kal túllépte az üzemeltető által meghatározott és 450%-kal az iparági szabvány által adott értéket. Mindezt úgy, hogy a területen dolgozók nem voltak kitéve szén-dioxid mérgezés veszélyének. A tesztek után az üzemeltető azonnal megrendelte a rendszer beépítését, hiszen 3M Novec 1230 oltóanyaggal megtalálták a keresett biztonságos, okos, fenntartható, szén-dioxid mentes oltási megoldást az erőmű védelmére.

A fenti tanulmány jól mutatja az 3M™ Novec™ széleskörű felhasználási lehetőségeit. A SBT Protect Kft által telepített gázzal oltó rendszerekben Sinorix 1230 oltófolyadékot, azaz 3M™ Novec™ 1230-t használunk annak érdekében, hogy partnereink világszínvonalú tűzvédelemben részesüljenek.

Amennyiben kérdése merül fel, ajánlatot kérne, kérje keresse bizalommal kollégánkat.

Sufliászky Márió

ügyfélkapcsolati és projektmenedzser

Mobil: +36-30/510-2627 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

Hílevél feliratkozás

* kötelező mező
© 2024 SBTProtect. All Rights Reserved. Designed By One Online