Blog

Mi vár ránk 2024-ben? – A legfontosabb technológiai trendek

A körülöttünk lévő világ folyamatosan változik. Igaz ez az autókra, a műszaki megoldásokra, de még a hétköznapi használati tárgyakra is. Nem meglepő hát, hogy a biztonsági iparágban is újdonságok jelennek meg, melyeket az SBT Protect folyamatosan figyelemmel követ. Ezen blogbejegyzésben azt vizsgáljuk meg, melyek 2024 legmeghatározóbb technológiai trendjei.

A technológiai fejlődés egyre gyorsuló ütemével történő lépéstartás a szolgáltatók, az ügyfelek és a szabályozó hatóságok számára odafigyelést, energiát és erőforrás ráfordítást igényel.

A 2024-es legfontosabb technológiai trendek a pozitív hozzáadott értékek és előnyök, valamint a megoldandó kihívások keverékét jelentik. Melyek ezek a trendek?

  1. A generatív mesterséges intelligencia lehetőségei a biztonsági ágazatban

Nem meglepő, hogy az MI és a mélytanulás nagy szerepet játszik a biztonsági ágazatban, különös tekintettel a hálózati végpontokon, legyen szó akár kamerákról.

Gyakorlatilag minden újonnan bevezetett hálózati kamera rendelkezik mélytanulási képességekkel, amelyek jelentősen javítják az elemzések pontosságát. Ezek a képességek képezik a skálázható felhőmegoldások kialakításának alapját, mivel megszüntetik a nagy sávszélesség igényt, csökkentik a felhőben történő feldolgozást és megbízhatóbbá teszik a rendszert.

Minden vállalkozás vizsgálja a generatív mesterséges intelligencia lehetséges felhasználási lehetőségeit, és ez a biztonsági ágazatban sincs másképp. 2024-ben az LLM-ek (Large Language Model) és a generatív mesterséges intelligencia használatán alapuló, biztonságra összpontosító alkalmazásokat fogunk látni. Ezek között valószínűleg szerepelnek majd az operátoroknak szánt asszisztens alkalmazások, amelyek segítenek nekik pontosabban és hatékonyabban értelmezni a helyszínen zajló eseményeket, valamint interaktív ügyféltámogatásként hasznosabb és jobban alkalmazható válaszokat adnak az ügyfelek kérdéseire. A generatív mesterséges intelligencia emellett már bizonyította értékét a szoftverfejlesztésben, és ez az előny a biztonságtechnikai iparágban is érvényesülni fog.

Természetesen tisztában kell lennünk a generatív mesterséges intelligencia kockázataival és lehetséges buktatóival. Lesznek viták arról, hogy milyen modelleket alkalmazzunk és hogyan, különösen a nyílt forráskódú és a szabadalmaztatott modellek használata körül, de a legnagyobb kockázatot a figyelmen kívül hagyás jelenti.

  1. A megoldáskezelés hatékonyságának növelése – a hibrid architektúra motorja

A hibrid megoldások architektúrája egyre népszerűbb a biztonsági megoldások területén, és mára egy új sztenderddé kezd kialakulni. Ez azt jelenti, hogy a hibrid rendszerek ötvözik a helyszíni (on-premise), a felhőalapú (cloud) és az eszközökhöz közeli (edge) technológia előnyeit, és ezáltal hatékonyabb és rugalmasabb védelmet nyújtanak. A funkciókat ott telepítik, ahol az a leghatékonyabb, kihasználva a rendszer minden egyes moduljának legjobb tulajdonságait, ami széleskörű rugalmasságot biztosít.

Ez nagymértékben a hozzáférhetőség kérdése. Minél több megoldás létezik a szállítók és az ügyfelek számára egyaránt könnyen hozzáférhető környezetben, annál nagyobb a szállítók képessége a rendszer elemeinek kezelésére, nagyobb felelősséget vállalva és csökkentve az ügyfelek terheit.

  1. Védelem, de biztonság is

A védelmet és a biztonságot gyakran egyetlen témaként kapcsolták össze, pedig napjainkban egyre inkább különálló felhasználási területként ismerik fel őket: a védelem a szándékos cselekmények, betörések, vandalizmus, emberekkel szembeni agresszió stb. megelőzéséhez kapcsolódik. A biztonság pedig a nem szándékos veszélyekkel és incidensekkel kapcsolatos, amelyek kárt okozhatnak az emberekben, a tulajdonban és a környezetben.

Számos oka van annak, amiért a videófelügyelet és az analitika egyre jobban terjed és ez a tendencia a jövőben is folytatódni fog.

Az egyik ok sajnos az éghajlatváltozás. Mivel a szélsőséges időjárási körülmények árvizeket, erdőtüzeket, földcsuszamlásokat, lavinákat és sok mást okoznak (szerencsére nem Magyarországon), a hatóságok egyre gyakrabban fogják használni a videófelügyeletet, a környezeti érzékelőket és az analitikai megoldásokat a lehetséges katasztrófák korai előrejelzésére és a leggyorsabb és leghatékonyabb reagálás támogatására.

A kockázatkezelés, az egészségügyi és biztonsági irányelveknek való megfelelés és a szabályozási követelmények betartása a másik érintett terület. A videófelügyeletet széles körben fogják használni a szervezeteken belül a munkavédelmi irányelvek és a biztonságos munkavégzés, például az előírt egyéni védőeszközök viselésének ellenőrzésére. Ahol incidensek történnek, a videófelügyelet egyre hasznosabb és fontosabb eszköz lesz a vizsgálatok során.

  1. Szabályozás és megfelelés – a technológia motorja

A globális szabályozási környezet egyre nagyobb hatással van a technológia fejlődésére, alkalmazására és használatára. Az ezeknek való megfeleléssel a gyártóknak és a végfelhasználóknak tisztában kell lenniük, és szoros partnerségre kell törekedniük annak biztosítása érdekében.

A mesterséges intelligencia, a kiberbiztonság, a fenntarthatóság, a vállalatirányítás mind olyan területek, amelyek egyre nagyobb szabályozási ellenőrzés alá kerülnek. A szállítóknak úgy kell fejleszteniük saját technológiáikat és úgy kell működtetniük saját üzleti tevékenységüket, hogy azok támogassák az ügyfelek által elvárt követelményszintnek való megfelelést.

  1. Rendszerszemlélet

A biztonsági megoldások minden egyes aspektusának hatása fokozott vizsgálat tárgya lesz, mivel a gyártóknak és az ügyfeleknek a szempontok széles körét kell figyelembe venniük, követniük, mérniük.

Az energiafogyasztás jó példa erre. Maga a videokamera viszonylag kis mennyiségű energiát fogyaszt. Ha azonban figyelembe vesszük a szervereket, switcheket, hubokat és routereket is, amelyeken keresztül az adatok továbbításra kerülnek, és amelyek nagy adatközpontokban, hűtést igénylő helyiségekben vannak, akkor a kép megváltozik.

Ez a teljes rendszerszemlélet hasznos, és olyan új technológiák és kamerák innovációjához vezet, amelyek a rendszerszintű, nem pedig csupán lokális előnyökkel rendelkeznek. Jó példa erre a bitrátát, a tárolást és a szerverterhelést csökkentő kamerák, amelyek célja a szerver hűtési igényeinek csökkentése. A biztonságtechnikai termékek hatékonyabb szállítása, a fenntartható csomagolás és a szabványos alkatrészek használata szintén szerepet játszhat. 

A fentiek alapján nem kétséges, hogy 2024-ben a technológia tovább fejlődik, és ezzel együtt további kihívások elé állít mindannyiunkat. Állunk elébe!

Ha Önt a legújabb biztonsági megoldások érdeklik, keresse munkatársainkat!

Cikk forrása: https://www.axis.com/blog/secure-insights/technology-trends/

Johan Paulsson, „The 5 technolgy trends affecting the security sector in 2024” alapján

Hílevél feliratkozás

* kötelező mező
© 2024 SBTProtect. All Rights Reserved. Designed By One Online